WAK PUNYA GENG

Friday, October 30, 2009

Lelaki 112 tahun pikat dara 17 tahun


AHMED MUHAMED DORE bersama Safia Abdulleh di Guriceel, Mogadishu kelmarin.


MOGADISHU - Seorang warga emas Somalia yang layak dipanggil moyang, Ahmed Muhamed Dore, menikahi Safia Abdulleh selepas berjaya memujuk gadis berumur 17 tahun tersebut, lapor sebuah akhbar semalam.

Ratusan tetamu membanjiri majlis perkahwinan meriah lelaki berumur 112 tahun itu di bandar Guriceel, 364 kilometer dari ibu negara Mogadishu kelmarin.

Isterinya berasal dari kampung yang sama dan dianggap setaraf dengan piut Ahmed malah dia terpaksa menunggu Safia mencapai usia remaja sebelum melamarnya.

Dalam satu wawancara BBC, Ahmed menjelaskan dia dilahirkan di Dhusamareeb, tengah Somalia pada 1897 dengan memiliki sijil kelahiran ditulis tangan oleh bapanya di atas kulit kambing.

Ahmed menyertai pasukan tentera kolonial British selama 10 tahun sebelum menjadi pegawai polis sebaik Somalia mencapai kemerdekaan pada 1960. Dia mempunyai 13 orang anak dan 101 orang cucu dan cicit.

Anak sulungnya berumur 80 tahun manakala tiga daripada lima orang isterinya sudah meninggal dunia namun Ahmed berharap memperoleh lebih ramai lagi anak dengan Safia.

"Saya tidak memaksa dia bahkan menggunakan pengalaman dalam memikat Safia bagi meyakini cinta saya sebelum kami bersetuju untuk berkahwin," katanya. - Agensi


1 comment: