WAK PUNYA GENG

Wednesday, September 30, 2009

Angkasawan badut buat lawak di ISS


BAIKONUR - Pengasas syarikat badut Cirque du Soleil, Guy Laliberte semalam berharap dia dapat menggeletek rakan-rakan angkasawan semasa mereka tidur di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).

Malah Laliberte sempat memakai hidung merah walaupun berada dalam bilik kuarantin sebelum dijadual berlepas ke angkasa di sini esok.

"Sepanjang hidup saya, banyak perkara gila dan menyeronokkan telah saya lakukan tetapi tidak sehebat berbanding lawatan ke ISS," kata pelawak Kanada berusia 50 tahun itu.

Dia ditempatkan di dalam bilik kuarantin berdinding kaca di sini bersama dua angkasawan lain bagi mengelak pencemaran sementara menunggu untuk menaiki roket ke ISS.

Menurut Laliberte yang menjadi badut pertama ke angkasa, pemergian ke ISS bukan untuk melakukan eksperimen saintifik seperti kebanyakan angkasawan lain sebelum ini.

Sebaliknya, tempoh 12 hari di stesen angkasa lepas itu akan digunakan sebaik-baiknya untuk berhibur di samping memperoleh pengalaman baru.

Laliberte yang bermula sebagai penghibur jalanan sebelum mengaut kekayaan mencecah AS$2.5 bilion (RM8.7 bilion) hasil kejayaan Cirque du Soleil, membayar AS$35 juta (RM121.9 juta) untuk lawatan ke ISS. - AP

No comments:

Post a Comment